استرس مثبت : استرس مثبت یا فشار روانی کم و ناچیز نه تنها مضر نیست بلکه مفید و سازنده هستند در پرورش حس سازش پذیری ما نقش عمده ای ایفا میکنند این نوع استرس بتدریج مارا قوی میکند زیرا باعث میشود تا هورمونهای آدرنالین و آندوفین آزاد شود که پدیده ای سودمند و مفیدی برای سازش با تغییرات محیطی است و سبب ترمیم و بازسازی بدن انسان میگردد کسی که نوع مثبت آنرا دارد این احساس را به انگیزه و میلی مثبت تبدیل یا با تغذیه ای خوب و سالم ورزش ریلاکسیشن (شل کردن عضلات و تمدد اعصاب) و روشهایی که در این کتاب آمده است آنرا مهار میکند.
استرس منفی : استرس منفی موقعی است که شدید . مداوم و طولانی شود یعنی مدام تحت تاثیر تنش و فشارهای استرس زا باشیم که میتواند سبب بروز بیماری یا حتی مرگ شود.
واکنش بدن نسبت به استرس : وقتی در رابطه با محرک استرس زا قرار میگیریم مانند یک مچ در شطرنج بدن سه مرحله را پشت سر میگذارد .
1- مرحله هشدار : وقتی بدن ما در برابر یک محرک بیرونی قرار میگیرد که جدید است و تا کنون با آن مواجه نشده مانند رویا رویی با یک پوزسیون و لحظه تصمیم گیری جدید در شرایطی جدید که میتواند سرنوشت بازی را در یک آن مشخص کند و تا کنون با آن مواجه نشده و مقابله نکرده است بدن واکنش هشدار دهنده ای نشان میدهد .
2- مرحله مقاومت : بدن نسبت به محرک عکس العمل نشان میدهد و با صرف انرژی به مقابله با آن میپردازد تا استرس را کم کند. یا از بین ببرد.
3- مرحله خستگی یا فرسودگی مفرط: چون بدن یک توانایی محدودی برای تطابق با استرسها دارد . استرسهای طولانی باعث هدر رفتن انرژی شده دچار فرسودگی و خستگی مفرط میشود و اگر استرسها ادامه یابد به بیماریهای مختلفی دچار شده وحتی ممکن است باعث مرگمان شود.
کاهش مقاومت بدن در مقابل عفونتها - گیجی و احساس عدم تعادل - خستگی و احساس کوفتگی دل درد وفروریختن چیزی در دل - اسهال - مشکلات خواب - حساسیت بیش از حد به صدا - احساس درد در ناحیه قلب - ضربان شدید - بیماری های پوستی - ناراحتی معده و گوارش - احساس دردهای استخوانی - احساس درد گردن . سینه . کتف . دست یا پا - کرخ شدن قسمتهایی از بدن و عضلات - خشکی گلو و دهان - تکرار ادرار - عدم هضم غذا و استفراغ - عدم اشتها و پرخوری - ضعف کاهش میل جنسی
نشانه های عاطفی و روانی :
ترس مبهم یا احساس وحشت - احساس در خطر بودن - بی حوصلگی - بی علایقی و خونسردی - بد بینی - احساس گناه - زود رنجی و زود گریه کردن - کابوس های شبانه - احساس ترد شدن از سوی دیگران - نگرانی بیش از حد -از دست دادن حس شوخ طبعی - احساس ارزشمندی پایین - داشتن دلشوره بی دلیل - احساس تنهایی و غمگینی - کاهش علاقه به کار - خودخوری افسردگی پرخاشگری - داشتن سوء ذن و بدگمانی - نداشتن ثبات عاطفی - بی میلی برای بلند شدن از خواب -
نشانه های رفتاری :
افزایش مصرف دخانیات - خوردن یا افزایش مصرف مشروبات الکلی - پر خوری یا کم خوری - بی اهمیتی به وضع ظاهر - رانندگی وحشیانه - قطع رابطه با دیگران - شروع چندین کار با هم و ناتمام گذاشتن آنها - جویدن ناخن یا مکیدن انگشت یا خودکار - وررفتن با مو - رفتار وسواسی مانند چندین بار قفلها شیر آب و چراغها را چک کردن لکنت زبان - وجود تیکهای عصبی در اعضای بدن - خندیدن با صدای بلند و عصبی - از جا پریدن - دندان قروچه و سائیدن دندانها روی هم - افزایش داروهای آرام بخش -
نشانه های فکری :
ناتوانی در تمرکز - مشکل یا نداشتن قدرت تصمیم گیری - تصمیم گیری های ناگهانی یا غیر معقول - نگرانی از آینده خود یا اعضای خانواده - فراموش کاری - ناتوانی در بیاد آوردن حوادث اخیر - ناتوانی در بیاد گیری اطلاعات اخیر - از دست دادن حالت تعادل - گیجی و شلوغی ذهن - از دست دادن نظم و ایجاد نا بسامانی در زندگی و کار - اشتباهات مکرر - برداشت نادرست از شرایط مردم - بی دقتی - خطاهای مکرر در انجام کارهای ساده - اشتغال ذهنی با افکار منفی
با توجه به تفاوتهای فردی همه نشانه ها در یک نفر دیده نمی شود بلکه در هر فردی تعدادی از این نشانه ها دیده میشود هر چه تعداد این علایم در فرد بیشتر باشد معلوم است که بیشتر تحت فشار استرس قرار دارد.
نقل از سایت اموزش تخصصی شطرنج تبریز